I see you

Ervaringen met Kids 

Hier zul je verhalen vinden die ik mee maakte tijdens mijn werk met kinderen. Gewoon omdat het leuk is om ervaringen te delen. Of omdat kinderen zien en horen, zoveel moois oplevert. En ze mij steeds weer verrassen met hun geweldige zijn.

Ik begrijp je niet of toch ??
Op het kinderdagverblijf ( kdv) zijn we bezig om de kussens Troos en Boos (Zaaigoedmethode) te introduceren. Deze kussens maken het makkelijker voor kinderen om hun gevoel zichtbaar te maken.

Ik heb een groepje 2 en 3 jarige om mij heen en vertel hen dat ze het kussen kunnen pakken als ze het nodig hebben. We maken er een spelletje van. Ik huil en pak het Trooskussen. Een kindje kijkt heel boos en pakt het Booskussen. Regelmatig heb ik het er de volgende dagen over met de kids die kunnen praten en waarvan ik denk dat ze het principe snel zullen oppakken.
Op een dag komt er een meisje bij mij zitten. Ze begint te huilen. En voor ik nog maar iets gedaan hebt komt er de 1 jarig E. met het Trooskussen aanzetten. Ze kan nog niet praten en het kussen amper dragen zo klein is ze maar wat ben ik geraakt door de empathie en het snelle begrip van dit geweldige meisje.

Time in ( ipv Time out )
We hebben een jongetje in de groep van bijna 2. Hij praat nog niet en heeft een groot rechtvaardigheidsgevoel, wat hem regelmatig dwars zit. Ook bij frustratie reageert hij boos en uit dit voornamelijk met slaan (mocht je net in de buurt zijn), hard huilen en zich op de grond laten vallen. Kortom veel emotie.
Steeds weer neem ik hem op dat soort momenten bij me en probeer ik hem uit te leggen dat ik begrijp dat hij boos is, dat dat mag, maar dat we graag zien dat hij het anders oplost.

Bij frustratie merk ik dat hij mijn blik steeds vaker zoekt. Voor mij een teken dat hij snapt wat ik van hem wil. Alleen is het nog supermoeilijk als je zo klein bent. Op een middag zijn we buiten aan het spelen. Ik zie hem klungelen met de rits van zijn jas maar doe alsof ik het niet zie. De frustratie loopt op. Hij komt naar me toe, trekt aan mijn jas voor aandacht en wijst op zijn rits. Ik vraag hem of hij zijn jas uit wil? De dankbaarheid in zijn ogen dat ik hem snap is al geweldig. Dat ie mijn hulp komt vragen is echt een superstap!! Ik geef m dan ook een groot compliment. En ik zou zweren dat ie 1 cm groter werd ; ) van trots.

Hechten is loslaten
Er is een jongetje die zich onveilig lijkt te voelen. Ik geef hem veel aandacht, zit vaak naast hem of praat tegen hem als ik niet bij hem kan zijn. Dit gaat lange tijd zo door. Hij hecht zich enorm aan mij. Collega’s vinden dit soms lastig om diverse redenen. Er zit verbetering in zijn gevoel van veiligheid en ik kan hem vaker alleen laten terwijl hij speelt, als hij me maar regelmatig ziet.
Op een dag wordt hij weer gebracht en ik verwacht dat hij naar mij toe komt. Hij kijkt mij aan draait zich naar een collega en laat haar zien dat hij door haar opgepakt wil worden.

Ik loop met een big smile weg !!!

Verhalen